Terapia craniosacrala poate fi benefica atat pentru adulti, cat si pentru copii si poate fi folosita ca tratament adjuvant intr-o gama larga de tulburari fizice, emotionale si mintale.
Pot fi utilizate tehnici individualizate pentru fiecare persoana, in functie de nevoile specifice, iar tratamentele pot varia in intensitate, durata si frecventa in functie de pacient.
Terapia se concentreaza pe ameliorarea tensiunii si a blocajelor in sistemul craniosacral, care poate fi afectat de stres, traume sau boli. Prin manipulari delicate ale oaselor craniului, coloanei vertebrale si pelvisului, terapeutii pot regla si echilibra acest ritm, optimizand fluxul de lichid cefalorahidian care inconjoara creierul si maduva spinarii.
Se considera ca presiunea usoara poate sa influenteze sistemul nervos central, sistemul imunitar si structurile ligamentare din spatele craniului si gatului.
Beneficiile terapiei craniosacrale sunt recunoscute in tratarea unor afectiuni ca: migrene si dureri de cap; constipatie; sindromul intestinului iritabil; insomnii si tulburari de somn; scolioza; infectii sinusale; durere de gat; fibromialgie; otite recurente la copii; colici la bebelusi; anxietate si depresie; sarcini dificile.
Este un tratament non-invaziv si poate ajuta la ameliorarea durerii, stresului si oboselii, fiind un adjuvant util in tratamentul unor afectiuni complexe precum autismul.